Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hradec 2018

article preview

              Klubová výstava v Hradci nad Moravicí 11-12.8 2018

Ve dnech 11-12 srpna se konala propagační výstava klubu chovatelů zakrslé Rousné slepice a ostatních zakrslých a zdrobnělých plemen.

Měl jsem tu čest klubovou expozici posuzovat a zároveň zhodnotit v tomto příspěvku. Začínala RZ porcelánová od Zdenka Hoppa, kde u kohoutů byly příliš vysoké, hrubé až klopené hřebeny a tyto vytvářely těžké hlavy. Slepičky byly pěkné v kresbě a barvě, vzhledem ke stáří obdržela jedna slepička ČC s 94 body.

Další barevny ráz žlutý bílé tečkovaný od předsedy klubu Bohouše Byrtuse byl vystaven ve třech voliérách. Pěkná byla u slepiček základní žlutá barva s jemnou porcelanově bílou kresbou. Zaujal mě i kohoutek s vynikajicí kresbou. I tady byla udělena ČC na kolekci.

Od stejného chovatele pak následovaly RZ stříbrně porcelánové ve třech voliérách z toho jedna kolekce byla vousatá.Je to novinka v našem klubu a první vystavený odchov po importu z Německa. U vousaté variety byly velmi výrazné hlavní plemenné znaky a to rousy a supí peří. O poznaní lépe v kresbě vynikaly bezvousé.I tady byla udělena ČC na kohouta s 94 body.

Daniel Kubečka nový člen klubu vystavil také kolekci RZ stříbrně porcelánovou.

RZ cítronové porcelánové od mladého chovatele Hlaváče Reného bohužel neodpovídali v základní barvě která byla hnědá, přiliš tmavá a tomu odpovídalo i bodové ohodnocení s tím, že jsou nevhodné do dalšího chovu.

RZ Černobíle skvrnité od Tomáše Duška byly vystaveny v jedné kolekci,zaujala slepičkou s oceněnim 94 body a ČC.

RZ střibrokrké od dvou vystavovatelů Tomáše Duška a Daniela Kubečky nijak nezaujaly a měly nedostatky především ve zbarvení a kresbě.

RZ zlatokrké od Daniela Kubečky kde upoutal na první pohled kohout svým dokonalým typem, širokým postojem s výraznými rousy a supími patami zízkal nejvyšší bodové ohodnocení na této expozici a to 95,5 bodů.

RZ šedé bílé skvrnité od Tomáše Duška byly ohodnoceny predikátem s 93 body.

RZ zlatoprsé kde už se rýsovala pěkná kresba v krčních závěsech patřily ing.Gerhardu Steinovi s oceněním nejlepšího jedince 94 bodů.

RZ izabelové porcelánové od Pavla Twyrdého zaujali pěknou rovnoměrnou kresbou a zbarvením u slepiček, kohout ještě nebyl hotový. Slepička obdržela s 94 body ČC. Dále vystavil Holandské zakrslé zlatokrké, z.Vyandotky žluté modře kolumbijské. Poslední jeho vystavenou klecí byly velmi pěkné typově dokonalé z.Vyandotky bílé s ČC a oceněním 94 a 95 bodů.

Sebritky zlaté černě lemované od Jiřího Števky zaujali dokonalou kresbou lemů a pěknou základní barvou bez pepření. Rovněž tady získala slepička ČC s 94 body. Vystavil i Antverpské vousáče křepelčí v jedné voliéře.

Německé zakrslé zlatokrké od Ing.Gerharda Steina vzhledem ke stáři byly hodnoceny predikátem s 93 body a měly nadějnou kresbu. Dále ještě vystavil zakrslé Kočinky černé, tyto měly pěkné kulaté utvařené trupy.

Hedvábničky bíle ve dvou kolekcích od Ing.Gerharda Steina zaujali především slepičky s 94 body a ČC. Měly pěkné utvařené chocholy, barvu kůže a hřebenu a ideálně rozdělení 4-5 prstu.

Velsumky zdrobnělé rezavě koroptví vystavil Jaroslav Trávníček.Celá kolekce 1+2 kde každý jedinec měl 95 obdrželi ČC.Dále ještě vystavil z.Vlašky zlatě zbarvené a Bantamky zlatokrké.

                                                                Jaroslav Trávníček